Hajhullás, és ami mögötte van…

A hajhullás akkor tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékű és hiányzik a normál újrakinövés. Minden esetben, amikor egy túlzott mértékű hajhullást látunk, egy megfelelő kezeléssel beavatkozunk olymódon, hogy stimuláljuk a szőrtüszőt, elősegítve ezzel a vérellátást.

A kezelés akkor válik igazán hatásossá, ha kétirányban hat:

– Megfékezi a hajhullást
– Elősegíti a normál haj újrakinövését

Ha naponta 40-60 hajszálnál több hullik ki, hajhullásról, alopeciáról beszélünk.
A hajhullás lehet foltos és szétszórt, azaz diffúz. Mindkettő maradandó kopaszodáshoz vezet akkor ha a szőrtüszők és a bennük található hajszemölcs elpusztul. Ha azonban a hajszemölcs nem pusztul el, csupán a rajta elhelyezkedő matrixsejtek osztódása egy időre megszűnik, átmeneti, fokozott hajhullás és következményeként átmeneti kopaszság alakulhat ki. Az átmeneti hajhullás kezelésének célja a hajszálakat létrehozó matrixsejtek osztódásának serkentése, a keratinképzés és a hajas fejbőr anyagcseréjének fokozása.

Öröklött hajhullás

A nők genetikai kopaszodási folyamata , eltérő a férfiaknál lezajló folyamatoktól. Míg a férfiak esetében fokozatosan húzódik V alakban hátra a hajvonal, addig a nőknél rendszerint diffúz módon ritkul a haj a fejtető területén, a hajvonal ellenben nagyon sok esetben megmarad.

A genetika önmagában nem elég ahhoz ,hogy kialakuljon a hajhiányos állapot. A hormonoknak ebben a folyamatban legalább annyira fontos szerepük van.
A női szervezet is termel férfi hormonokat igaz ,hogy kevesebb mennyiségben mint a férfiak esetében.
Az androgének a nők esetében ,a mellékvesékben, és a petefészekben termelődnek. A kopaszodás kialakulásáért a tesztoszteronból képződő Dyhidrotesztoszteron DHT. felelős.

A KIVÁLTÓ OK:

A DHT-ra való fokozott érzékenység, a hajhullás kiváltó oka, ez az, amit a gének átörökítenek. Ha egy kicsit jobban a mélyére tekintünk, akkor láthatjuk, hogy ez egy tág fogalom, és olyan jellemzőket foglalhat magába, mint az androgén receptorok fokozott érzékenysége ill. száma, vagy az 5-alfa reduktáz enzim túlzott aktivitása.

Mi az az 5-Alfa reduktáz?

Ez egy olyan enzim ,amely a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná alakítja.
Ez a hormon felelős az Alopecia Androgenetika kialakulásáért.

Melynek tünetei:

Nők esetében

-Erős faggyúmirigy termelés
-A hajszálak folyamatos gyengülése,vékonyodása
-Lassabb hossznövési ütem

Nők esetében ez a folyamat elsősorban a fejtető homlok felőli részét érinti.

Kiváltó oka:

-Hormonális ingadozás
-Fogamzásgátló tabletta nem megfelelő szedése, (saját elbírálás útján való szedés a gyógyszer abbahagyása majd ismételt nőgyógyász szakorvossal való nem konzultálás utáni ismételt szedés)
-Szülés utáni állapot
-klimax periódus

Férfiak esetében:

A tünetek hasonlóak a nőknél tapasztalható tünetekkel. A ritkulási folyamat legérintettebb része ahomlok-halánték vonal és a fejbúb.

A betegség visszafordíthatatlan állapotának megelőzése miatt , nagyon lényeges a mielőbbi pontos diagnosztizálás és ennek az állapotnak a megfelelő külső belső kezelése.

A kezelés lényege az 5-Alfa reduktáz enzim működésének a szabályozása.
A kezelésnél több tényezőt is figyelembe kell venni. Sajnos az ilyen problémáknál több más kísérő tünet is jelentkezik:
A fejbőrön elszaporodik a Pytirosporum Ovális nevű gomba amely a száraz korpa kialakulásáért felelős, helytelen faggyúmirigy termelés következtében a fejbőrön elszaporodik, mely a pH érték eltolódását eredményezi.
Elszaporodva ez a gomba zsírsavakat szabadít fel, melyek a seborreheás dermatitísz tüneteit produkálják. Amely folyamatos hajvesztést eredményez.

Hormonok

A genetika önmagában nem elegendő ahhoz, hogy kialakuljon a hajhiányos állapot, a hormonoknak ugyanolyan fontos szerep jut. A nők szervezete is termel androgén /férfi/ hormonokat, igaz, jóval kevesebb mennyiségben, mint a férfiak szervezete. Az androgének a nők esetében, a mellékvesékben és a petefészekben termelődnek. A kopaszodás kialakulásáért, a tesztoszteronból képződő Dihydrotesztoszteron (DHT) a felelős. Nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy is van ez.

A szervezetben termelődő tesztoszteron, az 5-alfa reduktáz enzim hatására, egy aktívabb formába, DHT-ba alakul át, amely kapcsolódik a szőrtüszők sejtjein található speciális
receptorokhoz, és ezáltal olyan folyamatokat indítanak el a DHT-ra érzékeny hajtüszőnél, amelyek később hajhullást okoznak. A hajszálak növekedési ciklusa lerövidül, a hajtüsző egyre kisebb méreteket ölt. Így, az addig életerős, vastag hajszál fokozatosan elvékonyodik, és egészen addig miniatürizálódik, míg egy szabad szemmel alig látható,
pigmenthiányos piheszőrré nem szelídül. Néhány évig még sikerül életben maradnia a jobb sorsra is érdemes hajszálnak, de hatékony kezelés nélkül végül elpusztul.

Az életnek azért van némi humorérzéke, ugyanis a DHT-nak kettős hatása van a szőrtüszőkre. Míg a hajszálakra pusztító hatást gyakorol, addig ugyanennek a hormonnak köszönhetően erősödik majd az arc, orr, fül, és egyéb testrész szőrzete.
Valószínűleg, ez senkiben sem kelt nagyobb jókedvet.

Androgenetikus alopecia jellemzése

Hormonális receptorok zavara, a hajvesztés fejtetőn jól megfigyelhető. A fej bőre vékonnyá, sorvadttá, fénylővé válik. Rajta hajszálértágulatok figyelhetők meg, de a szőrtüszők kivezető nyílása nem látható. A hajszál szőrszerűvé válik. A betegség kialakulása fiatal korban kezdődik.

Cél:
megfelelő kezeléssel a hajvesztés (kopaszodás) késleltetése.

Seborrhoeás alopecia jellemzése

A hím jellegű hormonok túlsúlyba jutása a faggyúmirigyeket túlzott faggyútermelődésre serkenti, amely seborrhoea kialakulásához vezet. A seborrhoea fokozott hajváltást, kellemetlen viszkető érzést, gyors hajzsírosodást okoz. A hajhullás a halántékon kétoldalt ill. a fejtetőn kezdődik. A hajszál ilyen esetben elvékonyodott, fénytelen, tápanyag hiányos.

Egyéb hajhullást kiváltó okok

– pajzsmirigy, vese, hypopyzis-, női hormonproblémák
– hosszantartó láz
– véralvadás gátló szerek szedése
– fogyókúrás gyógyszerek
– diéta (kevés vitamin bevitel) egyoldalú táplálkozás
– rossz vérkeringés
– alacsony vérnyomás
– fogamzás gátlók
– vitaminhiány ill. túladagolás
– időskori kopaszodás

Stressz okozta hajhullás

– A haj életciklusa lerövidül, sok hajszál kerül hirtelen telogén szakaszba.

Kiváltó ok lehet:

– pszihofizikai elfáradás (lelki + fizikai fáradtság)
– halálhír
– autóbaleset
– hajhullástól való félelem

Zónás hajhullás

A haj ebben az esetben foltokban hullik.

– pszihológiai
– helyi fertőzések
– gyulladás (fog, mandula stb.)
– hormonális problémák

20120817-haj-hajhullas-kopaszsag-hajkefe-hajcsomoALOPECIA AREATA: Pontos kiváltó oka ma még ismeretlen ,feltehetően egyfajta
autoimmunbetegség. Az immunrendszer saját testszövetei védekeznek ,jelen esetben a haj fullikuláris egységei. A gyógyulás egyénenként változó, spontán gyógyulás 30-40%.
Akut,rövid idő alatt előrehaladottá váló esetekben, elősször gyulladásos gócokat kell keresni a szervezetben.

ALOPECIA AREATA TOTALIS: akkor beszélünk ha az összes haj kihullik.

ALOPECIA AREATA UNIVERSALIS: akkor beszélünk, ha nem csak a hajas fejbőrről hanem a test többi részéről is kihullik a szőrzet.

ALOPECIA OPHIASIS: a haj tarkótáji hullását jelenti ,mely a fülig húzódik .A hajvesztés mellett gyakran zavarok lépnek fel a köröm növekedésében is.

ANDROGEN ALOPECIA: A nőknél gyakori betegség az androgén alopécia. A változó korral a nöi nemi hormonok szintje az ösztrogén csökken a szervezetben. Ugyanakkor megemelkedik a nöi szervezetben is jelenlévő ffi nemi hormonok androgének szintje.
A nők kopaszodása más mintázatot mutat mint a férfiaké. Az egész fejen észlelhető hajvesztésről beszélünk, a fejtető részen pedig hosszanti ritkulás észlelhető.

TRICHOTILLOMÁNIA: A haj tépkedését,csavarodását jelenti :Kényszerbetegségek közé tartozik. A jelenség minden esetben pszichológiai okokra vezethető vissza, (szorongásos betegségekre)

KEMOTERÁPIÁT KISÉRŐ HAJHULLÁS ILL. TELJES KOPASZODÁS:
A kemoterápia során ún. citosztatikumokat alkalmaznak. A citosztatikumok elpusztítják a kifejezetten gyorsan növekvő és sürün osztódó sejteket. Amilyenek a daganatos sejtek is. Azonban ilyenkor nemcsak a beteg hanem az egészséges sejteket is megtámadja. Ennek következménye a hajhullás. A hajvesztés nem mindenkinél azonos, függ a kezelés elötti hajmennyiségtől ill. a kezelés alatt kapott gyógyszer erősségétől. A kezelés befejezését követően a haj újranő, gyakran sürübb lesz a haj mint volt.

Forrás: hajbetegségek.hu

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: